pondělí 27. ledna 2014

U(pe)čení není nikdy dost!

Tak jo, po tom měsíci učení mám trochu deficit od pečení. Nechtěla jsem si uhnat žádnou kulinářskou horečku, nový Apetit jsem raději ještě ani neotevřela, takže jsem se rozhodla, že pudu do něčeho jednoduchého a navíc zítra k nám má přijít návštěva, takže bylo rozhodnuté… vítězem se stávají – GRISSINI! A nějaké hyper-super-yummy dipy.

Protože mi ještě pořád mozek funguje trochu sociologicky, vzala jsem prostě recept a pekla jsem, takže velice žádná inovace, jen jsem poslední dobou černoolivový-žrout, takže bylo jasné, co pude do těsta. (Recept na boží špagety s černýma olivama někdy příště!)

Recept, postup i dipy jsem prostě obšlehla TU. Fotky nafotil můj mobil – mouka v něm je ještě teď.


Suroviny
200 ml vlažné vody
20 g čerstvého droždí
lžička cukru
400 g hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
sůl (2-3 lžičky do těsta)
hrubá sůl na posypání

a plus já jsem teda použila olivy, sušená rajčata naložená v oleji a čerstvý tymián rozmarýn (samo že)


Postup:
Droždí rozdrobíme do vlažné vody, přidáme cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek. (Moje mamka mě naučila první utřít cukr s kvasnicemi, pak vodu/mléko a nakonec trochu mouky.)
V míse ho pak přidáme k mouce, soli a olivovému oleji. Pokud chceme, tak v téhle chvíli přidáme i doplňující ingredience, například pokrájené olivy a mozarellu. Anebo sušená rajčata.
Vypracujeme hladké těsto a dáme ho kynout.

(kluci před vykynutím)

Asi po hodině zdvojnásobí svou velikost a je připravené ke zpracování.

(kluci po vykynutí)

Vyklopíme ho na vál  a lehce rozválíme.
Rozkrájíme na jednotlivé kousky a dotvarujeme tyčky (já jsem je teda ještě zatočila, tak se mi to líbí víc), které přeneseme na plech s pečícím papírem, pokapaný olivovým olejem.  Ještě je posypeme hrubou solí a necháme 30 minut kynout. (S tou solí opatrně, já sem dala do těsta dvě lžičky a na tuhle „závěrovou“ sůl jsem zapomněla, ale ještě že, slané jsou dost, hlavně ty olivové, protože černé olivy jsou samy o sobě dost slané, takže solit není tolik potřeba.) 


Troubu vyhřejeme na 200°C. Tyčky pečeme 20-30 minut do zlatova. (Já je měla celkem malé a tenké, takže za 20 minutek, ani né, byly hotové.)


A co ty dipy?
Ty jsem taky obšlehla z výše uvedeného odkazu.
A jsou eňo-ňúňo.
Jen jsem je oba udělala z půl dávky… bohatě stačí, kor když jsou dva.

Cibulový dip podle Dity P.
1 lžíce olivového oleje
2 velké cibule nakrájené najemno (dala jsem dvě menší, obyčejnou a fialovou, ať to má nějakou barvu)
225 g zakysané smetany
60 g smetanového sýra nebo žervé
1 lžíce bílého vinného octa (nebyl, tak jsem dala trochu bílého vína – no Babica hadra)
sůl a čerstvě namletý pepř
hrst pažitky nasekané najemno (místo toho jsem dala petrželku)

(já musela přidat trochu cukru, zdál se mi kyselý, ale jak se v něm po vytažení z ledničky trochu rozležela ta cibulka, je to akorát)

V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm pomalu opékáme, až zezlátne.  Necháme zchladnout. V misce smícháme cibuli, zakysanou smetanu, sýr, ocet a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme pažitku. Vychladíme v lednici.

Parmazánový dip:
kelímek zakysané smetany
trochu smetanového sýra nebo žervé
50-100 g parmazánu
Vše smícháme, sýr přidáme podle chuti, případně dosolíme a dopepříme.

(Přidala sem bílý pepř, nemám ráda ten barevný v bílých omáčkách a pomazánkách, potažmo v dipech, jak to tam jde vidět, to vypadá, že Vám tam pak napadalo něco jiného. No a chutná to s ním skvěle!)

Víte, pro návštěvu už toho asi moc nezbude, jsou dobré, krásně křupavé a vevnitř trochu měkké… mňam!
Na párty, k vínu, prý i k pivu dobré… po pečeném kuřeti na oběd taky dooost chutnaly!

(parmazánový / cibulový)

Nějaký tip na takové dobré mňamky, co, máte někdo?

Pe(u)čení zdar!

Jo a ve středu vychází nový Albert magazín! Takže vlastně jí-dlu-zdar!


4 komentáře:

  1. Tak to je naprosto genialni! V patek mam oslavu narozenin, tak se to pokusim dle tveho navodu pripravit, vypada to na super snack! x

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. To já ne, to Markéta :D http://megvkuchyni.cz/ ale každopádně je to vynikající! :)

      Smazat
    2. Akorat to, co mas vyfocene na druhem obrazku je podle me cerstvy rozmaryn, a ne tymian ;)

      Smazat
    3. No dyť jo, to sem chtěla napsat! :D

      Smazat