středa 5. března 2014

Na 3 minuty "slavné"

Jak začít...asi tak, jak to vlastně začalo.

Jdu si takhle po ulici, celá šťastná, že jsem si koupila super novou voňavou kávu a k ní i krásnou krabičku, když mi zazvoní telefon:
Hanka: Ahoj Zuzi. Právě mi volala H., že prý máme přijít do televize.
Já: (dlouhé ticho) Co?
Hanka: No, do televize, živé vysílání, ČT24...
Já: Hani, ty si ze mě děláš srandu? 
Hanka: Ne. Musím už končit, jsem u doktora, tak zatím ahoj. 

A zhruba takhle nějak jsem se dozvěděla, že někdy někam máme jít a že to asi teda bude do televize a že to bude naživo. Ve čtvrtek 27.2 pak přišla doplňující informace, že to celé proběhne o 2 dny později, tedy v sobotu 1.3 :D. Zpětně jsem za tohle načasování dost vděčná - vědět to déle, dozví se to předem daleko víc lidí (což jsme ani jedna nechtěly) a doba, kdy bychom byly ve stresu by byla taky o dost delší.

H: ad 1 A já jsem kvůli tomu telefonátu z televize nastoupila místo do šaliny č. 3 do šaliny č. 12. - Fakt překvápko!

Přenos začínal 12:30, v televizi jsme měly být už okolo 12 hodiny - prošly jsme rukama maskérky (vím, že tohle Vás určitě zajímá nejvíce, ale zklamu Vás. Neudělá Vás krásnější, neudělá Vám vlasy ani makeup jako na Oscary. Prostě Vás jen přepudruje, abyste se neleskli :D), Hanka mě provedla po interiérech (Sama Doma aneb zná to tam jako své boty), pozdravily se se Soňou a ujistily se, že je taky nervózní...
A pak už si jen sedly na předpřipravené židličky před velkou kameru do malé místnosti a čekaly a čekaly...

V uších jsme měly takové ty malé sluchátka, které jste díky důmyslnému maskování vlasy (do teď tvrdím že vypadám jako hippiesák, který v životě nepotkal nůžky) neviděli. Na košilích pak porty, aby nás bylo krásně slyšet a za kalhotama chytré krabičky, které (asi?) převáděly zvuk dál.

H: ad 2 Krabička je port, vlastně správně asi mikroport, a to zapichlé v košili je mikrofon.

Jinak, prostory televize (alespoň ty, které jsme měly možnost vidět) nejsou nijak zvlášť velké a popravdě řečeno, interiéry ani zázemí mě ani nijak zvlášť neohromily. Asi to ale bylo ode mě celkem hloupé, čekat za tím vším něco...dechberoucího. Když se na to dívám zpětně a o něco střízlivěji, v podstatě nic víc než ty zelené plátna (na které se pak promítá pozadí) a stolečky, za kterými se moderátoři a jejich hosté schovávají v podstatě ve studiích (nepočítám technické zázemí) třeba není.

H: ad 3 To kde jsme byly, je právě to menší brněnské studio, ještě je tam jedno zhruba stejně velké (kde se točí třeba Hýbánky) a potom to velké, kde se natáčí právě Sama doma, Dobré ráno nebo třeba taky Tečka páteční noci.
Zelné plátno může být taky modré (a to proto, že těchto barev je nejméně na lidské pokožce, tudíž se mohou odstranit a vyměnit za jiné) a ta technika se nazývá klíčování. (Hrozně ráda dělám chytrou, už od prvního vysílání.)

A celou dobu jsme byly pekelně, opravdu pekelně nervózní. Pokud se třeba jen z poloviny takhle cítí hosté, kteří chodí k nám do vysílání, asi si je ze solidarity přestaneme zvát...:D

H: ad 4 Opravdu mega nervózní!

Ihned po živém přenosu jsme ze studia v podstatě utekly (:D) a plné dojmů jsme běžely...dát si panáka.:D Bylo to třeba, kvůli pevnosti a stabilitě kolen, uležení dojmů a převodu na nějakou normálnější tepovou frekvenci.

Závěrem musím říct, že jako nová zkušenost to bylo vážně fajn. Oproti rádiu jsme si musely trochu více hlídat výraz (Hanka nasadila poker face :D), gestikulaci...A to, že to byla ČT24, kterou si přece jen občas někdo zapne nás donutilo i více se soustředit na pronesená slova (což se ne vždy dá říci i o našem vysílání, viz debatka o celulitidě ve vysílání s Markét z Eat Run Love).
Všeobecné nadšení to vzbudilo také u našich kamarádů a rodin. Tady bych ráda řekla - jestli ještě někdo použije slovo celebrita (i když jen ve vtipu), ukousnu mu hlavu. Nám samotným už to pomalu mizí z hlavy a za 2 týdny na to zapomene i celé naše okolí a zbyde jen záznam v archivu ČT a tenhle článek. That's all.

H: ad 5 To není poker face, to je "vypnula jsem" face. Jinak musím říct, že je hrozně nepříjemné dívat se do kamery pod kterou je televize, na které vidíte jak vypadáte, hrozně vás to nutí dívat se jinam. :D
Celebrity, ani stááár, ani nic podobného. Ale pro rodiče bylo asi milé slyšet od známých "viděl jsem vaši mladou v televizi!". Prostě to byla super příležitost! (A megastresující příležitost.)

Každopádně - díky za podporu, liky, komentáře, všechno. Vaše reakce nás těší snad ještě o něco více, než to pozvání do televize. Vážně.

H: ad 6 Lépe bych to neřekla. :)

Na závěr (pro ty, kteří to třeba nestihli a nebo je třeba nemůžou najít) seznam blogů, které jsme zmínily:
Z ghetta blog, Eat Run Love, Samé dobré věci, Wine snow white

jo a TADY je ten záznam!:D


6 komentářů:

  1. Byly jste úžasné! Vaše vystupování je strašně přirozené a projev má hlavu a patu. Já bych se asi stokrát zasekla. No dokonalost, děvčata :) A moc gratuluji k tomuto velkému úspěchu!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Zvládly jste to krásně, viděla jsem vás dokonce 2x, v sobotu a náhodou i reprízu v neděli (i když z těch pár vět o mně jsem až tak nadšená nebyla :D), mluvily jste hezky srozumitelně a přirozeně :)
    Ale věřte mi, že tréma vašich hostů v rádiu byla rozhodně horší. Nebo alespoň jednoho hosta :D

    A celý TYPOS, hlavně teda redakce zpravodajství, vypadá spíš jako veliký kulisy pro natáčení filmů z dob hlubokého komunismu, teda až na ty počítače :D

    P.S. A od Hanky mám slíbenou fotku maskérny!! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluju :) Váš rozhovor se mi moc líbí, jste obě moc sympatické :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, rozhodla jsem se založit si také blog a začít sdílet věci, co zatím byly jen v "šuplíku" tak budu ráda, když se mrknete . ;-) http://roma450.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Vydarený rozhovor. Vlastne som na váš blog narazila úplne náhodou, keď som hľadala blog Lili, ku ktorej som chodila ešte naozaj veľmi dávno. Presne ako sa vraví v rozhovore - keď raz narazíte na blog, len veľmi ťažko ho spätne nájdete... Takže presne takto som aj ja natrafila na vás - hľadala som niečo úplne iné. Vďaka vám ale viem, že Lili skončila už dosť dávno, no ako sa vraví, všetko zlé je na niečo dobré a ja som veľmi rada, že som pri mojom pátraní objavila vás dve. Máte to tu naozaj úžasné, vaše články ma náramne bavia a práca, ktorú odvádzate je skutočne skvelá. Držím vám palce aj dobudúcna. Verím, že vás blogovanie neprestane baviť. Mňa samotnú drží blog už vyše 6 rokov a nedokážem si bez neho predstaviť život. Prajem vám mnoho úspechov, zaslúžite si to!

    Krásny zvyšok dňa želá Zuzka z blogu Sue and colours
    www.sueandcolours.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky. Tohle je přesně to, proč nás baví letem baví a proč ho píšem. Ze superlativů a komplimentů se až červenám!:)

      Vymazat