čtvrtek 12. prosince 2013

Report - Blogy kreativní, o životě, cestovatelské, 1.část



Ještě se nesešel ani týden s týdnem a já už Vám přináším report z pondělního vysílání o kreativních, "životních" a cestovatelských blozích (tím chci říct - to jsem ale šikovná, co?). Vysvětlení pro tuto rychlost jen pouze jedno - zkouškové období a prokrastinace.

Rozvrh vysílání byl jako vždy rozdělen do čtyř bloků, které se nám ale tentokrát tematicky trochu smíšily, proto jsem pro článek zvolila jiné řazení, které pro některé z Vás bude snad přehlednější a srozumitelnější. Aby článek nebyl obsahově tolik vyčerpávající, rozdělila jsem jej, podobně jako u fashion blogů, na dvě části.




Neboli také mantry našeho pondělního vysílání. Ti z Vás, co poslouchali a soutěžili ví, že právě tyto subjekty (jsem zdeformovaná odbornou literaturu a aktuálně mě nenapadá výstižnější pojmenování) věnovaly do pondělního vánočně laděného vysílání dárky. V případě Kalendiaru to byl diář, z kterého jsme byly jak my, tak celá redakce Rka nadšení, u Sklizena a Z ghetta blogu pak šlo o 3 cupcaky a placku, vyráběné Verčou a distribuvané právě ve Sklizenu na brněnské Dvořákově


O tomto tématu chystáme ještě samostatný článek, protože by nám bylo líto odbýt tak super subjekty jen pár větami. Nejen oni, ale i Vy si zasloužíte aby o nich bylo napsáno ještě o pár řádku více. Speciální článek čekejte brzo.

Kreativci z Fleru

Už před vysíláním jsme avizovaly, že se Vám vzhledem k času předvánočnímu pokusíme dát pár fajn tipů na kreativce z řad Fleru. Vím, že tohle není tak úplně blogosféra, nicméně, to samé se dá říct i o Kalendiaru a Sklizenu. Mým názorem je, že blogosféra má daleko větší dosah než jen samostatné blogy, nebo - a to už velmi přeháním - jen stránky na blogovacích doménách. Myslím, že má přesah i do těchto lehce alternativních byznys zakoutí, do kterých spadá i Fler.
Zde je třeba také poznamenat, že se nám nikdo nepodsouvá sám a vybrané prodejce nezmiňujeme na základě nějaké komerce (jak bychom také mohly, když o nás ví jen pár lidí - ať už spolupráci navazujeme s kýmkoliv, těžíme z toho povětšinou hlavně my a to právě tím, že se o nás dotyčný zmíní a o Letem blogosvětem se tak dozví více lidí).

http://img.flercdn.net/products/4/8/4804/4244829/ugmonbqgfhpnzc-b.jpgJako první jsme se zmínily o Fleru Kateřiny Smutné. Ta vyrábí drátěné dekorace do domovů - povětšinou jsou to třeba stínidla na lampičky, ozdoby na skleničky (ze kterých se tak rázem stanou malé svícny), nebo třeba také drátěné košíčky na ovoce. Pokud Vás tento popis nenadchl, určitě si otevřete její prodejní stránku, nadchnou Vás totiž fotky - umí své zboží naaranžovat a vyfotit, což je podle mě nejlepší cesta k tomu, jak být na Fleru úspěšný.

Pokud Vás dráty nezaujaly, možná se tak stane u Kosích sester. Jde o projekt dvou ostravských matek, které vyrábějí téměř vše, povětšinou, jak je patrno z názvu, s ptačí tematikou. Na jejich fleru jsou k dostání ptačí utěrky, ptačí zástěry, ptačí linoryty, ptačí obrázky, ptačí tašky... Výrobky nejsou přeplácané, vše je děláno s citem, jemně, povětšinou v černobílých variacích. Já, ač nejsem žádný ptačí maniak, jsem jimi dost nadšená a pod vánočním stromečkem zařídím velkou výměnu našich kostkovaných utěrek za ty od Kosích sester.

Do vysílání se nám už nevlezly diáře a éterické čelenky od MS Design. Zde opět nejvíce oceňuji design a aranžmá fotek. Je zde krásně vidět rozdíl mezi tím, když svůj ceněný výrobek fláknete na bílý papír a vyfotíte, a nebo si s tím trochu pohrajete a umístíte jej na hlavu 16ti-leté víly prohrabující si vlasy v ranní mlze. Diáře jsou podobně romanticky laděné. Jediné, co se mi trochu nelíbí jsou názvy výrobků, ale to už je fakt hnidopišská prkotina. Ostatně, nikomu nemusíte říkat, že Vaše čelenka se jmenuje "Romantická duše", že?

http://img.flercdn.net/products/2/1/21160/4505945/ynslbwdpppxjuk-b.jpgDalší tip je mířen na ty z Vás, kteří jsou rádi originální i u rozesílání vánočních přáníček a jsou příliš líní (a nebo prostě jen nešikovní, stejně jako já) si je vyrobit. "Prekérní" situaci Vám může pomoct vyřešit prodejce Corail, jehož přáníčka bych snad rozesílala i v létě, jak jsou roztomilá. A pak - jak dlouho to je, co jste někomu naposled poslali pohled s přáním hezkých Vánoc?:)
 



Ostatní kreativci

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlPiNI1KaoFbFcwuiv1wRJ9DULzCvBDdaDGEaPqnFAQKQYaO0Eps76S4LQEtcG_wSgg3VrQHi_3sXdNH8rz48o_OmNRyFLalXVDxtP237VBOY43_bMTbLYEUB-W_PSX0eKMx_a861ifQ/s640/DSC01075.JPGZmiňovaly jsme i kreativní Véčko (ti pozornější z Vás si možná pamatují, že jsme se o ní bavily i ve vysílání a článku o fashion blozích). Véčko vyrábí (vyráběla?) šperky a kožené tašky - založila kvůli tomu i zvláštní doménu. Mě se její tašky líbily hlavně pro jejich jednoduchost, nicméně, praktické využití jsem si nedovedla moc představit - hlavně proto, že jim chyběly uši, což ve mě vyvolávalo otázku - za co je mám jako držet?! Šperky pak odpovídají jejímu strohému stylu, jsou velmi jednoduché a i přesto, že v některých se objevuje motiv lebky, také decentní. A proč se mi ve větách prolíná slovesy minulý čas? No, poslední aktualizace na její stránce je z 15.10.2012, já ale věřím, že pokud se jí ozvete se zájmem něco koupit, nedostane se Vám odmítnutí.

Usilovně jsme se také snažily najít něco výhradně pro pány - což se Hance také podařilo. Rychter_D kožené výrobky má sice stránku (aspoň my jsme neobjevily nic více) jenom na facebooku, to ale prodejním účelům stačí i tak více než dost. Navíc, ty věci jsou n á d h e r n é. Najdete tady kožené tašky, brašny, obaly na tablety, telefony, opasky, peněženky... Všechno - jak název prozrazuje - kožené. Obdivuji jednoduchost a čistotu výrobků, mohla bych se na ně koukat pořád.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi603wEN8RBWDRxMahaZ15CNpIulFM0dni-cTNU4_1vI50VKCMYkjcBRXIKR294XZiWLLllkt8bZ4vDe9kzF2Zfp7UsDaUofh3FK6H3RfcYaGbhQms6qqXHAv-aCmjRiOWe8lbeJIex-bU/s1600/2012_10_01.jpgNa řadu přichází má oblíbená Dana Svobodová a její Myokard. Na stránkách Myokardu najdete parádní plakáty s takovou...dívčí tématikou? Plakáty jsou většinou tříbarevné, úplně to ale stačí. Já bych si s nimi mohla vytapetovat pokoj, jak se mi líbí. Můj nejoblíbenější je ten, na kterém je slečna, koukající do dálky s popiskem "Až budu mít ty nový boty, tak bude všechno jiný". Která z Vás by se v tom nenašla?:) Bohužel, nemůžu ho nikde na jejích stránkách najít. Jinak, aktuálně začala vyrábět i trička s těmito motivy, z těch už ale tak nadšená nejsem. Tematika plakátů mi v určitém směru příjde dost osobní - tak akorát na to, abych si je vystavila zarámované v pokoji na zdi, ale už příliš na to, abych je nosila na triku.








Blogy ke čtení

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCgMgA16LzE8cWNr_CH1J21Nr8kf9VmrSFW2CHgZbXoKeOSBRNKQ930n5Qxd7-Lj7RBksSjI9sf8FVxiOcanb25wPdNRsgGxQOdqhaBtfLlnwD3CnXTw3tQQR2HyATfy2d4ITOM2HpF04/s640/IMG_8205.jpgAsi nejznámnější blog o životě (jakkoliv se mi toto označená příčí, ale Hanka mi zakázala používat označení psavý blog, takže tak), nominovaný i v blogerce roku (ale pozor - získal až překvapivé 5. místo) je Růžová Panda. Píše ji Michelle Losekoot, podle mě v mediálním sociálním prostoru dost známá. Dost těžko se mi popisuje o, čem vlastně píše, protože...píše o všem? O tom, co čte, o tom, co dělá, o tom, co ji štve a dělá radost...A píše skvěle. Zábavně. Výstižně. Její blog Vám sám nabízí ty nejpopulárnější články - jen dodávám, že byste si je měli určitě otevřít. Mě nejvíce zaujalo (a taky donutilo se trochu zamyslet) to, že doma nemá televizi - upozorňuje na to, že naše obýváky často zařizujeme tak, aby právě televize byla středobodem místnosti. Hrozné, co?

Na Pandu jsme navazovaly Sue in socks (která je z Brna! ha!:). Ta nás zaujala hlavně kvůli článkům, které se na jejím blogu zobrazují jako poslední zveřejněné - cesty po Peru. Fotky jsou super, stejně tak popisky. Když blog prolistujete trochu víc dozadu, najdete i fashion posty, ty nás ale moc nezaujaly a zařadit jsme se ji rozhodly hlavně kvůli cestovatelským příspěvkům.

http://f.cl.ly/items/3q070q0h3z2y2M2s0k0N/obr%C3%A1zek%204.JPGCestovatelský blog/blogy si píše i Václav Kantor. Opět, nečekejte fotoreport z dovolené v Řecku nebo Jugošce. Procestoval Irán, Japonsko, nebo Austrálii. Typické je pro něj to, že se snaží náklady ze svých cest srazit na úplné minimum, takže fanoušci stopování a couchsurfingu si zde příjdou na své. Ostatně, i pro ten zlenivělý zbytek je to celkem dobrá inspirace. Myslím, že když cestujete na vlastní pěst, poznáte zemi ze zcela jiných perspektiv, než když vysolíte cestovce 80 000 Kč a jste týden zavření v all-inclusive hotelovém resortu.




1 komentář: