úterý 1. dubna 2014

Report - Fotografické a design blogy

Vysílání z minulého týdne. S velkým zpožděním, ale přece...
Ač by se ze začátku mohlo zdát, že host byl jen jeden, byli dva. Jenom Anička měla nešťastnou náhodou první půlku vypnutý mikrofon. Tímto chci poděkovat Simči, která nás poslouchala až z dalekého Berlína a zachránila půlku vysílání. Bohužel ostatní mikrofony nevzaly Aniččino povídání, tak se Vám to, co Anička zmiňovala, budu snažit trochu přiblížit tady v reportu.
Takže ještě jednou velká omluva Aničce a Vám všem, kteří jste poslouchali ticho. Musela jsem z vysílání některé části úplně vystřihnout (díky Jeleno), aby to alespoň trochu dávalo smysl.
No ne každý den je posvícení.
A teď už k reportu…

(foto Libor Galia)

Našimi hosty byli Anička a Libor. (odkazy dole)

Jako první jsme mluvili o Martinovi Faltejskovi. Ten zvláštní název je Unarmed deer hunter. Tak trochu to koresponduje s jeho častou tématikou lesů, samoty, přírody. Ale ty fotky… podle mě, mají kus jeho duše.  Je to teprve dvacetiletý mladíček z Lanškrouna. A je také držitelem řady českých i světových fotografických cen, tak se na něj mrkněte. Faltejsek často fotí na iPhone, s čímž je spojen taky instagram (Faltejskův tu). Anička tu zmiňovala, že řada uživatelů instagramu fotky ze zrcadlovky prostě nahrává na profil instagramu – i ona sama to někdy dělá, většinou když chce upoutat na nový post, tak tam hodí fotku z něj. No a tak jsme odhalili tajemství krásných fotek na instagramu.


Libor a Anička zmiňovali Mariu Muska – najdete ji tu na facebooku https://www.facebook.com/la.mouche.1238 a taky tu na tumlrhttp://muskamaria.tumblr.com/.

Další fotoblogerkou byla Cerana. Nezapomeňte se podívat na seznam blogů, které čte – najdete tam další tipy. Mluvili jsme také o severských blogerech a celém tom severském minimalismu, o tom že „severské fotky“ jsou prostě jiné. Anička říkala, že sem ten minimalismus a celý severský boom začíná hrozně pronikat a i jí se tento styl líbí a také se do něj trochu stylizuje.


Zázračné dítě - to je Ivan Kašša. To je ten co fotí celou tu pražskou blogerskou scénu. Mluvili jsme také o tom, jak to funguje mezi dvojicí Kašša-Melisa – a co vy si o tom myslíte?

A co se týče Kaššovy retuše – tu se podívejte, jak to opravdu je.




Další na řadu přišly dva bytové blogy – slovenský Hemmet a český O bytech a lidech.
Jsou to blogy o bydlení nejrůznějších osob, většinou nějak umělecky zaměřených, nebo taky blogerů či třeba sběratele tenisek. Jejich domy a byty jsou většinou i jejich ateliéry a je tu na co se dívat, jsou to lidi s estetickým vkusem, který neproniká jen do jejich práce ale taky do jejich bydlení.
Naši hosté zmiňovali Backyard Bill - http://www.backyardbill.com/.




(http://www.obytechalidech.com/jan-plechac/)

Libor by chtěl k Hemmet říct ještě tolik. "Zatímco O bytech a lidech pro mě nedokáží předat rozhovor zajímavě, bez výrazných chyb, slovenské Hemmet má krásné, poetické pojmenování, svým způsobem vymezující severský model. Lucia pak umí taky lépe fotit a dokáže zpestřit příspěvky třeba analogem. taky sítě má Hemmet lépe podchycené, vždy je tam něco navíc, a teď hledají někoho, kdo by jim točil videa. Hemmet převyšuje O bytech ve všech ohledech."


A co vy říkáte na Hemmet a Obytech a lidech a tyhle typy blogů?

Zmiňovaly jsme ještě GirlWith The Black Arm, což  je blog jedna z autorek blogu Hemmet.sk Zuzana. Najdete tu fotky přehlídek, koncertů, lidí, domů, bytů, architekturu, bytový design a co já vím ještě.  Do vysílání se už nedostalo Spacelicious, o interiérech, architektuře a radosti ze zabírání prostoru.

Další na holení přišel diary Terryho Richardsona. Americký fotograf, trochu provokativní, trochu odvázaný. Jeho typický rukopis jsou fotky za bílou zdí a zvednutý palec; jeho také jistojistě poznáte podle brýlí a červené kostkované košile. Spolupracoval s nejrůznějšími světovými módními značkami a taky módními časopisy. Mě baví ale i jeho řekněme dokumentární tvorba, kdy fotí nejrůznější nápisy na zdech, záchodech, budovách, sprejerské výtvory, cedule, billboardy a taky fotí  městkou zástavbu.


Naposled jsme se vrhli na fashion photography. Zmínka o Streets ofBrno – více o nich najdete tu či tu.
Další byl blog Jak and Jil kanadského fotografa Tommyho Tona. Fotí street fashion, orientuje se hlavně na detaily, šperky a hlavně boty, fotí modelky, známé osobnosti i normální smrtelníky. V nepolední řadě taky Lets go to the streets, za tím stojí Táňa a Iv. Fotí neobvyklé/jiné/unikátní styly které potkávají na ulici, převážně teda v Bratislavě.


Ještě bych připomněla nás facebookový tip na fb Marianne Taylor. To je super blog, pokud hledáte svatební inspiraci, i když můžete to v rámci svatebního občerstvení pojmout i jako párty (jídlo) inspiraci. Marianne je britská svatební fotografka a kromě svateb fotí ale taky zásnuby nebo čistě jen portréty. Blog funguje už šest let, takže je to nekonečná studna krásných nápadů. No a ty fotky...


A to by bylo z vysílání asi všechno. Zbytek photo/design tipů spatří světlo světa ve facebookových tipech. (TU.)
O Aniččce a Liborovi ještě mini speciál z našeho společného kafepovídání.
Zatím je stalkujte všude tu: Aničku http://annasioux.tumblr.com/ / https://www.facebook.com/krautruck

A díky, že jste nám věrní, i když trochu nestíháme.

(foto Libor Galia)

6 komentářů:

  1. Holky zase skvělí a inspirativní článek. Moc vám fandím a těším se na příští :-)

    OdpovědětVymazat
  2. a O bytech kolikrát vypadá jako reklama:(
    ... dík za pozvání!

    OdpovědětVymazat
  3. Vždycky se těším na podobné články od Vás, pokaždé objevím někoho super a nového!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ďakujeme za pochvalu! Len jedna oprava - analógové bonusové fotky fotí Zuzana :-)

    Lucia / hemmet.sk

    OdpovědětVymazat
  5. děkuju za zmínku!)))


    PS: všecky moje fotky na instagramu mám jen a pouze focené+upravované v iPhonu!! žádná zrcadlovka

    OdpovědětVymazat