Slibovaný report z pondělního vysílání o foodblozích je tady! (Až dnes protože středa je k deadlinům velmi nepřátelská!)
Je nasycený takovými dobrotami, že z toho možná dostanete hlad!
A vezmem to zas letem světem…
V úvodu zazněla zas nějaká ta terminologie. Perfekcionistická
srdce zaplesají, zde nablýskané definice, které musíte k foodbogingu znát.
Foodie je člověk, nadšenec s vytříbeným
zájmem o přípravu a konzumaci dobrého jídla, jeho největším hobby je vyhledávání
nových kulinářských zkušeností a zážitků. Foodporn – znamená jídlo tak skvělé, že Vás
nutí cítit se vinnými stejně, jako když se díváte na porno. Synonymem
k tomu by mohlo být slovo gastroporn –
svůdná představivost spojená s jídlem a vařením. (Stalkeři nechť si pro
úplnost vystalkují na instagramu tyhle hashtagy!) Co si o tom myslí Verča – náš host Z ghetta blogu si připomeňte tu.
A foodie je prosím něco jiného gurmán
– to je člověk s kultivovanou, vytříbenou a vybíravou chutí, je znalcem
řemesla a umění jídla i jeho přípravy – tak to nepleťte.
Foodblogová typologie
První se vrhneme na všežravé
blogy. Co a kdo je Menu domů,
jste slyšeli ve vysílání, čerstvé regionální potraviny má v oblibě Markéta
Pavleje z Kichnette – Markéta,
to je zdravé, návrat k přírodě a info o využití lidské placenty!
Kdo by si chtěla dát někde Scuka s Martinem Kucielem možná mu jako dárek doneste cuketky, asi je má rád. Často se i ostatními
foodkritiky schází Chez Lucie – hlavně dortová, cheesecaková a sladká
kuchařka. Více o výběrovém řízení na foodkritika ze Scuku nám prozradila i
Verča ve vysílání.
Trochu nevyšel čas na něco
světového. Tak nezapomeňte na Jamieho Olivera
– videa, recepty, tak ty
superrychlé do patnácti minut, nebo recepty které šetři čas, peníze a energie.
Jamie je i na instagramu.
Pastvu pro oko přináší recepty a hlavně fotografie Davida Lebovitze, který se v restauracích pohybuje od svých
šestnácti let. Vydal už 6 knížek a najdete ho i na youtube, twitteru,
instagramu, flickeru a pinterestu.
Když už jsme u těch mužů šéfkuchařů, Belgičan Eddy van Damme má taky dost precizní fotky. Specializuje se na
přípravu dezertů a už jenom ty fotky stojí za to!
Moje oblíbenkyně Stephanie Jaworski vede video foodblog už od roku 1997. Najdete u ní nejrůznější
recepty rozdělené podle kategorií jako Vánoční, Velikonoční, Valentýnské,
Halloweenské pečení, a pak podle surovin jako třeba recepty z jablek,
dýně, jahod atd., muffins na nejrůznější způsoby a tak.
Dalším chodem jsou veganské a vegetariánské foodblogy.
Kdo stojí za Veganodaktylem zaznělo ve vysílání.
Další veganské stravování na Veganotic – perfektní stránka odkazující i na jiné
vegan a vegetariánské blogy, recenze veganských restaurací – být veganem tak jsem
tam furt.
GoodMoonSpoon vede Daniela
Pešová – studuje lékařskou fakultu, původně bylo pro ni veganství jen
experimentem, ale pak ji to doslova pohltilo – a teď je pro ni zkrátka
nepředstavitelné, vrátit se k mainstreamovému stravování! Její blog o
veganských jídlech se pyšní tím, že zachutná úplně každému (důležité je pro ni
jídlo hlavně lákavě nafotit) – tak to očekujte. A kdyby Vás zajímal rozhovor
s Danielou o veganství i pro nevegany, tak číst můžete tu.
A nezapomeňte se podívat na Foodlovera, resp. Foodloverku Terezu Sychrovou, která
často uvádí bezmasé recepty a taky pro vegetariány. Správný hipster by ji měl
navštívit už je z toho důvodu, že vyrábí potištěné plátěné tašky a to
sítotiskem! (#WarholLoveNeAsi)
Děvče u plotny započíná světové kuchyně – Kristýnina
skandinávská kuchyně se dostala do vysílání. Kdo zapomněl na kanelbullary,
hledá u ní. Z Indie nám poslali Masalu, a už víme ako chutí.
Z Indie do Vietnamu, alespoň v rámci kuchyně Viet Food Friends. Studentky Mai a Thuy mají na blogu kromě receptů, také recenze, kde si pochutnáte
a kde ne na vietnamských specialitách, taky slovníček vietnamských pojmů. To jsou
taky ty, co pořádají kurzy vaření vietnamských jídel a prohlídky tržnice Sapa.
Verča, náš host, se jednoho kurzu zúčastnila, takže si můžete počíst u ní, jak to
probíhalo. Taky Verčin rozhovor pro Instinkt s Viet Food Friends, který vyšel letos
v červenci, kde Mai a Thuy vyvrátily jeden velký mýtus o polévce pho – která se v česku objevuje
jako jedno z nejtypičtějších vietnamských jídel – tak prý se nevaří ani
200 let a navíc jeho základem je hovězí vývar, který pochází z Francie.
A dostáváme se pomalu ale jistě k pečení. Zkuste Popečeníčko – cukrařina na volné noze – lahodné
recepty a taky ceník (bábovka 120,-;
20 ks povidlových buchet 320,-) a reference. Podobně na tom jsou i Future Sailors aneb poctivé sesterské pečení s lepkem i bez lepku! Pro Krňany skvělá
zpráva, kdyby Vám zrovna nefungovala trouba a vy potřebovali něco upéct,
kontaktuje Future Sailors (Mají třeba mrkvový dort za 380,- normální nebo za
410,- bezlepkový nebo lanýžový dort – ozdobený kakaovou krajkou, takže se hodí pro
slavnostní příležitosti, anebo klidně jenom tak.)
Vyloženě na pečení je zaměřená taky Veronika Holcnerová, která peče a aby toho nebylo málo tak dost peče, někdy taky peče a zdravě peče, no a taky
peče.
Zkuste taky Báru a její Cherries on top – fakt luxusní dezerty!
A ještě když jsme u těch dezertů, už to sice není moc letně-aktuální,
ale k televizi se hodí všechno! Vášeň pro poctivou zmrzlinu totiž mají Tři kopečky – tedy blog (a facebook) Kateřiny
Kočičkové obsahující recepty na okurkovou zmrzlinu s ginem, levandulovou, bezinkovou nebo
citronovou s tymiánem. Máte-li chuť - hledejte Tři kopečky.
Předposlední pečení – fenomén ve sladkém – macarons aka česky makronky.
Skoro u všech trochu sladce laděných foodblogerů najdete nějaký recept na makronky.
Kim z Malajsie to vyřešila a má na svém blogu jen ty – Macaron Fetish. V současné době žije ve Francii – mekce makronků a její blog je plný
makronků všech barev, tvarů a chutí – třeba mentolové, lékořicové nebo taky
makronky ve tvaru srdíčka, sněhuláka, taky mandarinkové, dvojbarevné,
trojbarevné… prostě ráj pro makronkové fetišisty.
Protože já ze sebe dělám s tou terminologií hrozně chytrou, tak si
u makronek neodpustím trochu about.
Jestli Vám to pořád ještě nic neříká, tak jsou to takové sněhové pusinky, co
vypadají jak piškoty z bílků a mandlového prášku a mezi dvěma je vrstva
většinou máslového krému.
Makronky proslavil francouzský cukrář Pierre Hermé, který měl
v 90. letech taky co dočinění s rozmachem luxusních cukráren Ladurée.
(Mimochodem prodávají jednu makronku za 4 éčka – no nekupte to!)
Ale je to tak hříšně dobré, že dokonce pan Cuketka tvrdí, že dokážou
rozdělit život každého milovníka sladkostí na dvě etapy. Období před-macarons a
po něm.
PS: Jestli to máte do Francie daleko - v Krně hledejte Republiku!
Fajn, pečení není nikdy dost – tak tu máme ještě jako poslední chod –
pečení chleba. A toho týkající se tématika chlebového kvásku. Ten když se vám
nechce vyrábět a šlechtit, tak můžete navštívit stránku pečem pecen a najít si na kváskové mapě člověka ve vašem okolí, který vám kvásek poskytne.
Všechno, co jste kdy chtěli vědět o domácím chlebu v chlebové
poradně na facebooku ve skupině pečem pecen. Nebo taky všechno o pečení chleba z žitného kvásku tu.
A nejrůznější recepty na kvásky a pečivo třeba na Maškrtnica,
který vede Farfalla ze Scuku aka Juliana Fisherová. (Je i na instagramu.)
Tahle odbornice na kvásek i v pondělním Sama doma.
Na Maškrtnica.cz je také přesvědčivý článek o tom, jestli se pečení
domácího chleba vyplatí, tak se na to určitě podívejte! A taky návod na první
domácí chleba.
Taky rozhovor s Julianou od Verči tu.
Zde bych ráda ještě jednou poděkovala foodblogerce, foodie, gurmánce a
taky super žurnalistce Verči Z ghetta blogu, protože vysílání bylo bomba a
sušenky žúžo (recept bude na jejím blogu) a taky jsme od ní dostaly ty boží
placky s drsným kapkejkem a budem je vystavovat na obdiv – to si pište!
A nebo spíš raději čtete Z ghetta blog!
A buďte tak hodní a hlasujte pro ni v soutěži Blogerka roku!
Už toho bylo dost, já vím! Ale každopádně se nám do vysílání nevlezlo
všechno o Verči a Z ghetta blogu – tak čekejte na další článek.
Vyhládlo Vám tak jak mně?
Jdu do East Village na burger!
Masu zdar!
Vy jste zlaté! Sepsat všechny krásné blogy o jídle na jedno místo :)
OdpovědětVymazat