čtvrtek 17. října 2013

Report - Foodblogy

Slibovaný report z pondělního vysílání o foodblozích je tady! (Až dnes protože středa je k deadlinům velmi nepřátelská!)

Je nasycený takovými dobrotami, že z toho možná dostanete hlad!

A vezmem to zas letem světem…

V úvodu zazněla zas nějaká ta terminologie. Perfekcionistická srdce zaplesají, zde nablýskané definice, které musíte k foodbogingu znát. Foodie je člověk, nadšenec s vytříbeným zájmem o přípravu a konzumaci dobrého jídla, jeho největším hobby je vyhledávání nových kulinářských zkušeností a zážitků. Foodporn – znamená jídlo tak skvělé, že Vás nutí cítit se vinnými stejně, jako když se díváte na porno. Synonymem k tomu by mohlo být slovo gastroporn – svůdná představivost spojená s jídlem a vařením. (Stalkeři nechť si pro úplnost vystalkují na instagramu tyhle hashtagy!) Co si o tom myslí Verča – náš host Z ghetta blogu si připomeňte tu.
A foodie je prosím něco jiného gurmán – to je člověk s kultivovanou, vytříbenou a vybíravou chutí, je znalcem řemesla a umění jídla i jeho přípravy – tak to nepleťte.

Foodblogová typologie
První se vrhneme na všežravé blogy. Co a kdo je Menu domů, jste slyšeli ve vysílání, čerstvé regionální potraviny má v oblibě Markéta Pavleje z Kichnette – Markéta, to je zdravé, návrat k přírodě a info o využití lidské placenty!
Kdo by si chtěla dát někde Scuka s Martinem Kucielem možná mu jako dárek doneste cuketky, asi je má rád. Často se i ostatními foodkritiky schází Chez Lucie  hlavně dortová, cheesecaková a sladká kuchařka. Více o výběrovém řízení na foodkritika ze Scuku nám prozradila i Verča ve vysílání.

Musím si tu prosadit i svoje oblíbené Výpečky – krásné fotky, jídla k nakousnutí!

Trochu nevyšel čas na něco světového. Tak nezapomeňte na Jamieho Olivera 
– videa, recepty, tak ty superrychlé do patnácti minut, nebo recepty které šetři čas, peníze a energie. Jamie je i na instagramu

Pastvu pro oko přináší recepty a hlavně fotografie Davida Lebovitze, který se v restauracích pohybuje od svých šestnácti let. Vydal už 6 knížek a najdete ho i na youtube, twitteru, instagramu, flickeru a pinterestu.

Když už jsme u těch mužů šéfkuchařů, Belgičan Eddy van Damme má taky dost precizní fotky. Specializuje se na přípravu dezertů a už jenom ty fotky stojí za to!

Moje oblíbenkyně Stephanie Jaworski vede video foodblog už od roku 1997. Najdete u ní nejrůznější recepty rozdělené podle kategorií jako Vánoční, Velikonoční, Valentýnské, Halloweenské pečení, a pak podle surovin jako třeba recepty z jablek, dýně, jahod atd., muffins na nejrůznější způsoby a tak.

Dalším chodem jsou veganské a vegetariánské foodblogy.
Kdo stojí za Veganodaktylem zaznělo ve vysílání. Další veganské stravování na Veganotic – perfektní stránka odkazující i na jiné vegan a vegetariánské blogy, recenze veganských restaurací – být veganem tak jsem tam furt. 

GoodMoonSpoon vede Daniela Pešová – studuje lékařskou fakultu, původně bylo pro ni veganství jen experimentem, ale pak ji to doslova pohltilo – a teď je pro ni zkrátka nepředstavitelné, vrátit se k mainstreamovému stravování! Její blog o veganských jídlech se pyšní tím, že zachutná úplně každému (důležité je pro ni jídlo hlavně lákavě nafotit) – tak to očekujte. A kdyby Vás zajímal rozhovor s Danielou o veganství i pro nevegany, tak číst můžete tu
A nezapomeňte se podívat na Foodlovera, resp. Foodloverku Terezu Sychrovou, která často uvádí bezmasé recepty a taky pro vegetariány. Správný hipster by ji měl navštívit už je z toho důvodu, že vyrábí potištěné plátěné tašky a to sítotiskem! (#WarholLoveNeAsi)

Děvče u plotny započíná světové kuchyně – Kristýnina skandinávská kuchyně se dostala do vysílání. Kdo zapomněl na kanelbullary, hledá u ní. Z Indie nám poslali Masalu, a už víme ako chutí.
Z Indie do Vietnamu, alespoň v rámci kuchyně Viet Food FriendsStudentky Mai a Thuy mají na blogu kromě receptů, také recenze, kde si pochutnáte a kde ne na vietnamských specialitách, taky slovníček vietnamských pojmů. To jsou taky ty, co pořádají kurzy vaření vietnamských jídel a prohlídky tržnice Sapa. Verča, náš host, se jednoho kurzu zúčastnila, takže si můžete počíst u ní, jak to probíhalo. Taky Verčin rozhovor pro Instinkt s Viet Food Friends, který vyšel letos v červenci, kde Mai a Thuy vyvrátily jeden velký mýtus o polévce pho – která se v česku objevuje jako jedno z nejtypičtějších vietnamských jídel – tak prý se nevaří ani 200 let a navíc jeho základem je hovězí vývar, který pochází z Francie.

A dostáváme se pomalu ale jistě k pečení. Zkuste Popečeníčko – cukrařina na volné noze – lahodné recepty a taky ceník (bábovka 120,-; 20 ks povidlových buchet 320,-) a referencePodobně na tom jsou i Future Sailors aneb poctivé sesterské pečení s lepkem i bez lepku! Pro Krňany skvělá zpráva, kdyby Vám zrovna nefungovala trouba a vy potřebovali něco upéct, kontaktuje Future Sailors (Mají třeba mrkvový dort za 380,- normální nebo za 410,- bezlepkový nebo lanýžový dort – ozdobený kakaovou krajkou, takže se hodí pro slavnostní příležitosti, anebo klidně jenom tak.) 
Vyloženě na pečení je zaměřená taky Veronika Holcnerová, která peče a aby toho nebylo málo tak dost peče, někdy taky peče a zdravě peče, no a taky peče.
Zkuste taky Báru a její Cherries on top – fakt luxusní dezerty!

A ještě když jsme u těch dezertů, už to sice není moc letně-aktuální, ale k televizi se hodí všechno! Vášeň pro poctivou zmrzlinu totiž mají Tři kopečky – tedy blog (a facebook) Kateřiny Kočičkové obsahující recepty na okurkovou zmrzlinu s ginem, levandulovou, bezinkovou nebo citronovou s tymiánem. Máte-li chuť - hledejte Tři kopečky.

Předposlední pečení – fenomén ve sladkém – macarons aka česky makronky. Skoro u všech trochu sladce laděných foodblogerů najdete nějaký recept na makronky.
Kim z Malajsie to vyřešila a má na svém blogu jen ty – Macaron Fetish. V současné době žije ve Francii – mekce makronků a její blog je plný makronků všech barev, tvarů a chutí – třeba mentolové, lékořicové nebo taky makronky ve tvaru srdíčka, sněhuláka, taky mandarinkové, dvojbarevné, trojbarevné… prostě ráj pro makronkové fetišisty.
Protože já ze sebe dělám s tou terminologií hrozně chytrou, tak si u makronek neodpustím trochu about. Jestli Vám to pořád ještě nic neříká, tak jsou to takové sněhové pusinky, co vypadají jak piškoty z bílků a mandlového prášku a mezi dvěma je vrstva většinou máslového krému.
Makronky proslavil francouzský cukrář Pierre Hermé, který měl v 90. letech taky co dočinění s rozmachem luxusních cukráren Ladurée. (Mimochodem prodávají jednu makronku za 4 éčka – no nekupte to!)
Ale je to tak hříšně dobré, že dokonce pan Cuketka tvrdí, že dokážou rozdělit život každého milovníka sladkostí na dvě etapy. Období před-macarons a po něm.
PS: Jestli to máte do Francie daleko - v Krně hledejte Republiku!

Fajn, pečení není nikdy dost – tak tu máme ještě jako poslední chod – pečení chleba. A toho týkající se tématika chlebového kvásku. Ten když se vám nechce vyrábět a šlechtit, tak můžete navštívit stránku pečem pecen a najít si na kváskové mapě člověka ve vašem okolí, který vám kvásek poskytne. 
Všechno, co jste kdy chtěli vědět o domácím chlebu v chlebové poradně na facebooku ve skupině pečem pecen. Nebo taky všechno o pečení chleba z žitného kvásku tu.
A nejrůznější recepty na kvásky a pečivo třeba na Maškrtnica, který vede Farfalla ze Scuku aka Juliana Fisherová. (Je i na instagramu.) 
Tahle odbornice na kvásek i v pondělním Sama doma
Na Maškrtnica.cz je také přesvědčivý článek o tom, jestli se pečení domácího chleba vyplatí, tak se na to určitě podívejte! A taky návod na první domácí chleba.
Taky rozhovor s Julianou od Verči tu.

Zde bych ráda ještě jednou poděkovala foodblogerce, foodie, gurmánce a taky super žurnalistce Verči Z ghetta blogu, protože vysílání bylo bomba a sušenky žúžo (recept bude na jejím blogu) a taky jsme od ní dostaly ty boží placky s drsným kapkejkem a budem je vystavovat na obdiv – to si pište!
A nebo spíš raději čtete Z ghetta blog!
A Z ghetta blog nezapomeňte sledovat i na facebooku.
A buďte tak hodní a hlasujte pro ni v soutěži Blogerka roku!

Už toho bylo dost, já vím! Ale každopádně se nám do vysílání nevlezlo všechno o Verči a Z ghetta blogu – tak čekejte na další článek.

Vyhládlo Vám tak jak mně?
Jdu do East Village na burger! 
Masu zdar!


1 komentář:

  1. Vy jste zlaté! Sepsat všechny krásné blogy o jídle na jedno místo :)

    OdpovědětVymazat